تب كنگو؛ خطرناك ولي قابل پيشگيري

تب كنگو؛ خطرناك ولي قابل پيشگيري مي باشد. اين بيماري، با سردرد شديد، تب، درد عضلاني و خونريزي زير جلدي همراه است ولي اگر به سرعت تحت درمان‌هاي اختصاصي از طريق داروهاي ضد ويروسي قرار بگيرد، در بيشتر موارد قابل درمان خواهد بود.

تب خونريزي دهنده كنگو كريمه (Crimean-Congo hemorrhagic fever) از حيوان به انسان و از حيوان به حيوان قابل سرايت است.

اين بيماري يك بيماري تب دار حاد است كه به وسيله ي كنه به انسان منتقل مي شود و مرگ و مير بالايي دارد و همه گيري هاي داخل بيمارستان آن شايع است. با وجودي كه اين بيماري مخصوص حيوانات است ولي متاسفانه موارد تك گير و ناگهاني اين بيماري در انسان ها نيز اتفاق مي افتد.

تب كنگو؛ خطرناك ولي قابل پيشگيري

علايم بيماري تب كريمه كنگو

  • تب ناگهاني، بدن درد، كوفتگي، ضعف، سردرد، درد شديد عضلات، بي اشتهايي، درد پشت حدقه چشم، ترس از نور، تهوع، استفراغ، گلو درد، دل درد

  • – تغبيرات خلقي مثل بي قراري و افسردگي

  • – علائم خونريزي از روز ۳ تا ۶ روز شروع مي شود

  • – خونريزي در مخاط، خط زير بغل، محل هاي تزريق و همچنين از اعضاي مختلف بدن مثل بيني، لثه، مجاري ادراري، روده، رحم و… اتفاق مي افتد.

تب كنگو خطرناك ولي قابل پيشگيري

انتقال بيماري به انسان

  • – انتقال از طريق گزش كنه اي از گونه هيالوما(هر كنه ماده در هر دوره تخم گذاري ۲ تا ۸ هزار تخم توليد مي كند)

  • – انتقال از طريق نيش حشرات

  • – انتقال از طريق تماس با خون يا ترشحات مبتلايان

  • – انتقال از طريق گزش كنه آلوده

  • – از طريق له كردن كنه

  • – تماس مستقيم با لاشه گوشت، خون، ترشحات و بافت هاي آلوده

  • – تماس با ترشحات، خون و تنفس افراد مبتلا

  • – تنفس در تماس با دام هاي آلوده

گروه هاي در معرض خطر

  • – دامداران، چوبداران

  • – دامپزشكان و كاركنان دامپزشكي

  • – سلاخان، قصابان و كاركنان كشتارگاه

  • – پزشكان، پرستاران، بهياران و كاركنان بيمارستان

  • – كاركنان رستوران ها و كبابي ها

تب كنگو خطرناك ولي قابل پيشگيري

پيشگيري بيماري تب كريمه كنگو در انسان

  • – جدا نگاه داشتن جايگاه دام از محل زندگي

  • – خودداري از له كردن كنه با دست يا روي بدن دام

  • – خودداري از تماس بدن با ترشحات و خون دام

  • – خودداري كشتار دام در محل هاي غير مجاز

  • – تهيه گوشت مورد نياز از محل هاي مطمئن و تحت نظارت دامپزشكي

  • – رعايت اصول ايمني در موقع تماس با گوشت تازه، جگر و ساير آلايش دام

  • – روش هاي حفاظت شخصي در تماس با ترشحات و خون حيوانات(پوشيدن دستكش، لباس بلند، چكمه، ماسك و عينك)

  • – روش هاي حفاظت شخصي از گزش كنه و حشرات

  • – خودداري از رفت و آمد در محل هاي كشتار غير مجاز

  • – اجتناب از خوردن گوشت، جگر خام و نيم پخته، نگهداري جگر، دل، قلوه به مدت ۴۸ ساعت در يخچال و سپس استفاده از آن

تب كنگو خطرناك ولي قابل پيشگيري

مديركل دفتر مديريت بيماري‌هاي دامي سازمان دامپزشكي خبر داد:

بيماري تب كنگو آنگونه كه در اذهان عمومي نگراني ايجاد كرده، نيست. چرا كه ميزان ابتلا به اين بيماري در جمعيت دامي و در جمعيت انساني در سال جاري نسبت به پارسال كاهش يافته است و بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، از ۳۹ مورد ابتلا به اين بيماري در سال گذشته شش نفر جان خود را از دست دادند و امسال نيز علي رغم كاهش آمار تلفات، از ۱۲ نفر مبتلا به بيماري، چهار نفر جان خود را در استان‌هاي خراسان رضوي، كرمان، كرمانشاه و مازندران از دست داده‌اند.

به گفته وي اين بيماري قابل درمان است و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي بايد از دو طريق آموزش عمومي و تخصصي (آموزش به مردم و كادر پزشكي كشور) بتواند آگاهي و دانش را در برخورد و مقابله با اين بيماري افزايش دهد.

وي گفت:

توصيه مي‌شود مردم حتما از شير پاستوريزه استفاده كنند، چرا كه با توجه به وضعيت كشور از نظر بيماري‌هايي مانند سل و بروسلوز، پاستوريزاسيون شير مي‌تواند به عنوان اولين آيتم در مبارزه با اين بيماري‌ها مورد استفاده قرار گيرد؛ بنابراين مردم بايد به سمت مصرف شير پاستوريزه سوق پيدا كنند و تحت هيچ عنواني از محصولاتي همچون شير فله‌اي، ارگانيك، سنتي، غيرپاستوريزه و … استفاده نكنند.

تب كنگو خطرناك ولي قابل پيشگيري

مديركل دفتر مديريت بيماري‌هاي دامي سازمان دامپزشكي توصيه كرد:

مردم از انجام برخي كارها در زمينه قرباني كردن و اداي نذورات مانند ماليدن خون قرباني روي پلاك ماشين و رد شدن روي خون كه ناقل بيماري‌هاي خطرناكي مانند تب كريمه كنگو است جدا خودداري كنند، چرا كه چنين كارهايي توصيه شرعي ندارد.