شنبه ۲۰ خرداد ۹۶ ۱۳:۵۱
خانه ي بروجردي ها
معماري ايراني از پيشينهي بسيار طولاني برخوردار است و در سراسر جهان شهرت زيادي دارد. خانه زيباي بروجرديها يكي از خلاقانهترين و البته زيباترين معماريهاي اين مرز و بوم به شمار ميرود كه ميتوان به آن افتخار كرد.
تخت جمشيد، طاق كسرا يا ايوان مداين، معبد زيگورات چغازنبيل و كاخ سروستان تنها بخشي از معماري باشكوه و خاص دوران پيش از اسلام در ايران هستند كه نمايانگر گذشتهي غني و مملو از خوشيها و سختيهايي است كه نياكان ما در طي سالها متحمل شدهاند.
هركدام از اين بناها معماري خاص خود را دارند و به خوبي ميتوان سبك متمايز ولي در عين حال آشناي آنها را از هم تشخيص داد.
پس از ورود اسلام اما معماري در ايران دستخوش تحولات بعضا مثبت زيادي شد. هنر معماري ايراني با ظرافتهاي بيشتري آميخته شد ولي همچنان روح ايراني خود را حفظ كرد.
جالب اينكه بناها در هر نقطه از كشور با توجه به وضعيت جغرافيايي و فرهنگ مردم سبكي خاص را در بر ميگرفت. خانه بروجرديها يكي از زيباترين جلوههاي معماري ايراني دوران پس از اسلام است. با آدراپانا همراه باشيد تا به معرفي اين بنا بپردازم.
خانه ي بروجردي ها
قدمت خانه ي بروجرديها به نيمه دوم قرن سيزدهم هجري و زمان سلطنت قاجارها باز ميگردد. حاج سيد حسن نطنزي كه يكي از بازرگانان مقيم كاشان بود سفارش ساخت اين بناي زيبا و مجلل را به معماري به نام استاد علي مريم كاشاني داده است.
از آنجايي كه حاج سيد حسن نطنزي رفت و آمد زيادي به بروجرد داشت وي را بروجردي ميناميدند. به طور كلي ساخت اين مجموعه در حدود ۱۸ سال يعني از سال ۱۲۹۲ تا سال ۱۳۱۰ هجري قمري به طول انجاميده است. اين خانه دو طبقه دارد ولي در برخي نقاط به همراه سرداب خانه سه طبقه ميشود.
زيربناي ساختمان حدود ۱۰۰۰ متر مربع است اما مساحت كلي مجموعه به ۱۷۰۰ متر ميرسد كه شامل دو قسمت اندروني و بيروني شامل ورودي اصلي و فرعي، هشتي، راهرو، حياط، تابستان نشين، زمستان نشين، آشپزخانه، حياط هاي سرپوشيده در اطراف و زيرزميني وسيع ميشود.
از اين رو به محض ديدن عكسهاي اين بنا ميتوان متوجه شد كه در مناطق كويري ايران قرار دارد. خانهي بروجرديها در كاشان قرار دارد. اين بنا به گونهاي ساخته شده است كه درون آن در تابستان داغ كاشان هواي مطبوع و خنكي درون آن جريان يابد. اين امر با استفاده از بادگيرهاي خلاقانه و زيبايي بنا ممكن شده است كه هويت معماري ايراني به شمار ميرود.
تزئينات زيباي اين بنا نيز مثال زدني هستند. استفاده از نقاشيهاي چشمنواز و گچ بريهاي هنرمندانهاي كه زير نظر صنيع الملك (نقاش بزرگ ايراني و عموي كمال الملك) صورت گرفتهاند علاوه بر ظاهر مجللي كه به خانهي بروجرديها داده، هويت ويژهاي نيز به آن بخشيدهاند.
امروزه تنها امكان بازديد از بخش بيروني بنا ميسر است كه شامل راهرو ورودي، حياط مركزي، تالار سرپوشيده و نورگير فوقاني آن، ايوان جنوبي، اتاق هاي تابستاني و حياط هاي خلوت بين اتاق ها و بالا خانههايي كه به صورت قرينه در دو طرف تالار اصلي قرار گرفتهاند، بادگيرها و زيرزمين (سرداب)، اتاق پنج دري زمستاني كه بدنهي داخلي آن از گچ بري بسيار ظريفي با طرح گل و مرغ تزئين شده است، اتاق هاي آفتاب گير زمستان، بهار خواب جبهه شمالي، طارمي و قسمت غربي ميشود.
بناي مذكور با استفاده از خشت خام و ملات گچ يا گل ساخته شده است. در بعضي از قسمتها كه نياز به ايجاد پوششي تخت بوده و يا در معرض نيروي كششي قرار داشته، از چوب نيز استفاده اندكي شده است. خانه بروجرديها در تاريخ ۱۳۵۴/۰۳/۱۳ به شماره ۱۰۸۳ در فهرست آثارملي كشور به ثبت رسيده است. اين بنا همچنين در سالهاي ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ از نظر محبوبيت جاذبه توريستي به عنوان انتخاب برتر يونسكو انتخاب شد.
آدرس خانه ي بروجردي ها
اصفهان، كاشان، محله سلطان مير احمد، خيابان علوي
- ۳۹ بازديد
- ۰ نظر